Arbetaren
Psykologen, författaren och syndikalisten Anna Fröding har kommit ut med romanen En värld att vinna – en skildring av Nazitysklands inre helvete, men med det för en svensk publik ovanliga fokuset på en politisk vänsterdissidents erfarenheter av underjordisk kamp och koncentrationslägervistelse.
Corren.se
Anna Fröding skriver enkelt men ändå engagerande. Romanen är lättläst samtidigt som den fångar många komplexa frågor både i historien och i vår egen samtid. ”En värld att vinna” är en utmärkt bok för elever i högstadiet och gymnasiet. I en tid då våldsideologier åter igen omger oss och då unga människor från vårt eget land lär sig döda i Syrien, Libyen och Georgien behövs berättelser om det glorifierade våldets baksida och om medmänsklighet mitt i grymheten.
Flamman | recension av Gregor Flakierski i tidningen Flamman 8/10-15
Det är en levande bildningsroman, men Anna Frödings hjälte skiljer sig åtskilligt från de flesta huvudpersonerna i vår tids individualistiska litteratur. Han är besjälad av ett ideal, kämpar för en bättre värld, i gemenskap med likasinnade.
Titeln ”En värld att vinna” är hämtad ur Kommunistiska manifestet. Frågan är vad Karl vinner och vad han förlorar. Men kampen i sig ger livet mening. Och den upphör inte utan fortsätter att vara nödvändig. För också i det fredliga Sverige flera decennier efter andra världskrigets slut börjar nazismens hydra åter visa sitt otäcka anlete.
Och hur är det möjligt?
Det är en oerhört ambitiöst upplagd roman, med ingående kunskaper i tysk nutidshistoria, vänsterns alla komplicerade turer under den perioden, och inte minst imponerande insikter i tidens vardagsliv.
Det är som en inifrånskildring av en som varit med. Bättre betyg än så kan knappast ges åt en författare.
Klicka här för att läsa hela recensionen
BTJ | nr 14/2015, lektör Anders Palm
[…]En värld att vinna handlar om Karl och hans upplevelser som barn och ungdom i en kommunistisk familj i Berlins arbetarkvarter, och om hans resa genom det helvete som Nazityskland innebar för alla de som inte passade in i den totalitära nazistiska stat som Hitler skapade. På ett plågsamt och naket sätt, personligt och samtidigt kliniskt, får man som läsare krypa in under skinnet både på en människa och på ett diktatoriskt system som på alla sätt försöker tvinga den enskilda individen till underkastelse. Alla de plågsamma fakta som finns att tillgå om Nazityskland får genom Anna Frödings lysande roman en mänsklig klangbotten. Läs!